Subsidieregeling slachtoffers overvallen verlengd

Subsidieregeling voor slachtoffers overvallen verlengd

Nieuwsbericht | 10-01-2012

Burgers en winkeliers die het slachtoffer zijn geworden van een overval, kunnen ook in 2012 subsidie krijgen voor het nemen van preventieve maatregelen. De daarvoor bestemde subsidieregeling wordt namelijk met een jaar verlengd. Dit heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op 10 januari bekend gemaakt in Maastricht.

Daar bezocht hij een aantal gedupeerde winkeliers. Ook reikte hij de eerste subsidie van 2012 uit aan een overvallen supermarkt. De minister vindt dat slachtoffers van overvallen recht hebben op goede hulpverlening en ondersteuning. “Niet alleen om ervoor te zorgen dat de geleden geestelijke schade wordt verzacht en de materiële schade vergoed, maar ook om te voorkomen dat deze mensen opnieuw slachtoffer worden van een overval”, aldus Opstelten.

Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers van een overval verhoogde kans hebben om nogmaals slachtoffer te worden. De subsidieregeling stelt hen in staat om passende preventiemaatregelen te nemen, zodat zij dit kunnen voorkomen. Hierbij kan worden gedacht aan verlichting bij de voordeur, een kierstandhouder of een deurspion. Voor bedrijven kan het gaan om beveiligingscamera’s of (nood-)alarmsysteem. Via de subsidieregeling worden de kosten voor dergelijke maatregelen met maximaal 1000 euro vergoed.

De subsidie kan worden aangevraagd bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De minister benadrukte dat overvalslachtoffers naast de subsidieregeling ook een beroep kunnen doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven, in geval van lichamelijk of geestelijk letsel.

Meer informatie over de subsidieregeling is te vinden op de website van het Schadefonds geweldsmisdrijven.

Gepubliceerd: Rijksoverheid-site